Deșteaptă-te, române! - Imnul României - TraLaLa

5 Vizionari
Published
″Deşteaptă-te, române!″ este imnul de stat al României și a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, avându-l ca autor pe Andrei Mureșanu pe muzica lui Anton Pann.
″Deşteaptă-te, române!″ a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ″Deşteaptă-te, române!″ a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Astfel ziua de 1 Decembrie este declarată Ziua Naţională a României, pentru românii de pretutindeni. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, sub conducerea Regelui Ferdinand I, românii de pretutindeni s-au unit într-un singur stat.
Ziua Imnului României rămâne sărbătorită pe 29 iulie.
Copiii, fiind mici, nu înţeleg bine ce reprezintă aceste sărbători naționale pentru România, nu ştiu ei ce partid o conduce, dar ştiu un lucru pe care noi, românii adulţi, uităm să îl facem: se bucură, măcar o dată pe an, de culorile drapelului, de Paradă, privesc cu uimire la defilările ofițerilor călare, la uriașele tancuri ce vor trece semețe, la oamenii în costume populare ce dansează horele ca la români...se bucura de stegulețele ce le flutura mândrii... de lucrurile mărunte care alcătuiesc, România de azi.
Categoria
Cantecele pentru copii mici
Fii primul care comenteaza acest videoclip.
Counters